传统诵读式教学及其在语文教学的意义

收稿日期: 2009-4-7 PDF 下载 (329)
  • 作者单位: 1. 清华大学公共管理学院教育研究所, 北京 100084;
    2. 长春职业技术学院, 吉林长春 130033

Traditional recital teaching in Chinese

诵读教学是传统教学的主要方式,表现为依据不同文体用诵、吟、咏、讲等不同的方式进行教与学,它符合汉语言文字特点,是文化陶冶、精神修养的途径和方式.在近代以来教育制度和教学内容变迁过程中,诵读法教学逐渐失去其存在的土壤而被边缘化,其根源在于工具性价值观主导下的教育改革所造成的文化迷失.传统教学模式和方法介入现代语文课程改革,需要在课程结构调整中构建充实传统文化内涵课程知识体系,这是培养具有文化底蕴和创造精神的现代人格的必然要求.

Recital teaching is one of the tradtional methods of teaching of different styles, reading aloud, chanting and talking. Though it suits Chinese characters, it tends to be marginalized due to culturalloss from instrumental education reforms. Yet, the writer argues for positive construction of curriular system combining the traditional with the modern models.