论办学定位与地方高校办学特色的耦合

收稿日期: 2011/09/01 PDF 下载 (337)
  • 作者单位: 盐城工学院经济与管理学院, 江苏 盐城 224051

On the orientations and regional characteristics of running a university

我国不同层次、不同领域的大学都把教学、科研、服务社会三项职能作为大学的基本使命,但研究型高校、教学研究型高校和地方高校的办学定位应当存在差异。我国地方高校的办学传统、资金投入、学科布局、教师团队、生源特点和物质技术基础等存在特殊性,这就决定了地方一般本科院校必须根据经济社会发展需要、高等教育布局和自身实际找准办学定位,形成自己的办学特色,实现办学定位与办学特色的有机耦合。

Chinese universities hold teaching,scientific research,serving community as commitmenu,but they should have for their traditions,their distinctive features.Regional universities the are serm cesinvestment curricular structure,teaching staffs,committed to communal sources of students and physical technology.