试论形成个体教学哲学对教师专业发展之意义

收稿日期: 2011/11/02 PDF 下载 (404)
  • 作者单位: 陕西师范大学教育学院, 陕西 西安 710062

Individual philosophy of teaching and the professional development

个体教学哲学是教师个人对教学的基本看法,也可以说是教师的教学信条。它具有鲜明的个体性、复杂的内隐性、实践的情境性和稳定的情感性等特征。个体教学不仅引领着教师的有效教学实践,而且是教师专业发展的必然诉求和动力因素,对教师专业的持续发展有着重要的意义。构建知识结构体系、提升专业品质、唤醒哲学表达意识、加强教学理性反思,是教师构建个体教学哲学的基本价值追求。

The teaching philosophy of a teacher's reflects his basic views,or creeds of teachi distinct individuality,complex implications and stable emotionality.It symbolises an effective practice and professional development.Knowledge structure,professional quality,and awareness sophical expression are fundamental pursuits of values for teachers.ng,with teaching of philo.