教师发展:大学质量经营的内在核心

收稿日期: 2011/11/23 PDF 下载 (311)
  • 作者单位: 江苏大学教师教育学院, 江苏 镇江 212013

Teacher education as key to the quality management of universities

大学的基本职能是培养人才,提高人才质量是大学经营的重要内容,随着高等教育规模的扩张以及大众化进程的加速,大学教育质量更加受到人们的重视和关注。质量经营是在全面质量管理的基础上逐步发展起来的企业管理战略,但对大学经营也具有借鉴意义,并已经成为大学经营的重要内容。教师发展是大学质量经营的核心,要提高教育质量、创新人才培养方式、提升大学办学水平,应该借鉴国外大学的成功经验,重视教师发展、重视教育质量。

As a university is committed to education,the quality of education is the key,with the popularization and expansion of the enrolment.This paper argues for an application of business management strategies to the management of universities.Furthermore,the teacher education is the kernel of the management,and it is significant to learn the experiences of advanced countries.