• 刊名: 河北师范大学学报(自然科学版)Journal of Hebei Normal University (Natural Science)
  • CN: 13-1061/N
  • 中国科技核心期刊
  • 中国高校优秀科技期刊
  • 华北优秀期刊
  • 河北省优秀科技期刊

席夫碱在金电极表面的自组装成膜

• 1. 河北师范大学化学系 河北石家庄 050016;
    2. 山西太原 030001;
    3. 北京首都师范大学 中国科学院山西煤炭 化学研究所化学系 北京 100037
  • DOI:

首次利用自组装技术,将带有巯基的席夫碱成功地自组装到Au电极表面,并利用循环伏安和交流阻抗电化学技术,对自组装膜的性质进行了表征,结果显示用席夫碱可以形成较致密的膜.为深入研究席夫碱中的电子传输机理、席夫碱与金属离子的络合机理、席夫碱在生物体中的活性等问题,提供了必要的理论和实验依据.

Self-assembled monolayer of schiff base,which was firstly formed on Au substrate,was investigated with cyclic voltammetry (CV)and Electrochemical Impedance Spectroscopy(EIS)methods.All the results confirmed their formation.The meaning of this work is to provide one valid self-assembled monolayer,Which is crucial ro probe the electrochemical behavior of schiff base.