爱情传奇背后的东方主义——论赛珍珠的小说《曼荼罗》中的殖民话语

收稿日期: 2013-10-25
  • 作者单位: 河北师范大学 中国语言文学博士后流动站, 河北 石家庄 050024

On the orientalism in Mandala by Pearl S. Buck

赛珍珠的长篇小说《曼荼罗》以上世纪60年代的印度社会为背景,以王公扎嘎特与美国女人布鲁克的爱情为主线,描写了背负传统的印度人对西方的倾慕和追求。作品中的人物关系设置表现了作者复杂的东方观,一方面,作者以爱情传奇表现了东方对西方的渴求以及西方对东方的启蒙,另一方面,东方又扮演了精神拯救者的角色。看似矛盾的逻辑以及充满欲望的东方形象背后,是赛珍珠的西方文化立场和殖民话语。

The novel Mandala by Pearl Buck bases on the India of 1960s, depicting a love affair between an Indian prince and an American woman, and thus revealing the traditional Indian love of the west. The complicated plots and characters reflect the oriental view points and western enlightening. The controversial logics and the oriental images speak for the colonial discourses of the novelist.

• [ 1 ] Pearl S.Buck, Mandala: a Novel of India, Moyer Bell, Kingston, Rhode Island & Lancaster, England, 2004.
  • [ 2 ] 钱德拉·塔尔佩德·莫汉蒂.在西方人的眼里:女权主义学术成果与殖民主义的论述.王昌滨译.女权主义理论读本[C].桂林:广西师范大学出版社,2007.
  • [ 3 ] 黄文湘.赛珍珠的文学世界[J].河南师范大学学报(哲社版),1995(2).
  • [ 4 ] 希拉里·斯波林著.埋骨——赛珍珠在中国[M].张秀旭,靳晓莲译.重庆:重庆出版社,2011.
  • [ 5 ] 姜德成,仪爱松.文学与他者:赛珍珠的两个世界和双重文化视角[J].前沿,2010(16).