京津冀协同发展视角下欠发达地区县域经济发展模式研究——河北省53个县(市)的情景分析

收稿日期: 2014-9-10
  • 作者单位: 1. 南京大学 地理与海洋科学学院, 江苏 南京 210093;
    2. 南京大学 建筑与城市规划学院, 江苏 南京 210093

Developmental model of the under-developed county economics from the perspective of collaborative development of Beijing-Tianjin-Hebei

京津冀协同发展是区域经济发展的重大国家战略, 河北省在京津冀协同发展格局中属于相对欠发达地区。县域经济是河北省域经济的重要组成部分, 对河北省在京津冀协同发展战略中寻求与北京、天津的均衡发展有着重大意义。以河北省综合竞争力水平高于全省平均水平的53个县(市)为实证研究对象, 在对国家和地方相关规划政策以及河北县域经济发展现状进行分析的前提下, 通过专家打分法确定未来影响河北县域经济发展的六大关键因素:发展基础、交通设施、县(市)定位、生态环境、科学技术、产业政策, 从而构建出河北省县域经济发展的四种情景:资源导向、交通引导、生态优先、综合发展, 进而分析不同县(市)在不同情景设定下的发展情况, 最终以不同情景设定下的综合得分确定不同县(市)的经济发展模式。

The collaborative development of Beijing-Tianjin-Hebei is a national strategy for regional economic growth. Hebei province is under-developed, so Hebei should strive for the collaboration with Beijing and Tianjin. This study selects 53 counties in Hebei as subjects, six factors determined by experts' scoring, namely, basic development, transportation infrastructure, county positioning, ecological environment, science and technology, and industrial policy. As a result, 4 economic developmental scenarios are put forward, resource orientation, traffic guidance, ecological priority, and comprehensive development.