《阿毛姑娘》:苦楚的文化悲剧

收稿日期: 2003-6-9
  • 作者单位: 河北师范大学文学院, 河北石家庄 050091

Miss Amao;a reflection of cultural tragedy

在《阿毛姑娘》中,阿毛所代言的并非阶级的矛盾,而是一个文化的悲剧。丁玲通过阿毛的心灵之声为人们抖落了潜藏在惶恐不安的灵魂中的各种隐秘,尤其是因自我丧失、人性异化、灵魂无所依托所致的痛苦和焦虑,也正是这些心灵之声透露了丁玲对生活从容的观察和大胆的思索。时至今日,阿毛的文化选择仍然为我们提出了很多问题。

What is depicted in Miss Amao is not class conflicts,but a cultural tragedy.In effect,Ding Ling unfolds the protagonist's various secret feelings,such as despondence,disgrace and human degradation, all caused by awe and anxiety. All this shows the author's cruel criticism, and the brevity of depiction, so to speak.