自由与孤独——村上春树《去中国的小船》解读

收稿日期: 2013-6-20
  • 作者单位: 1 名古屋大学大学院 国际言语文化研究科, 日本 名古屋 464-8601;
    2 河北师范大学 文学院,河北 石家庄 050024

Freedom and solitude as an interpretation of A Slow Boat to China by Haruki Murakami

《去中国的小船》是一篇描写都市生活中孤独者故事的小说,这也是村上春树一直以来的小说主题。小说中的“中国”不发挥指向现实社会问题的机能,它只是一个原乡的符号,是指向主人公内心的仅仅属于“我一个人的中国,是唯我一人能读懂的中国,是指向我一个人发出呼唤的中国。

A Slow Boat to China is a fiction that describes the metropolis solitude by Murakami. In the novel, China only stands for a sign of place where the protagonist belongs, so only the protagonist understands China.

• [ 1 ]