以近譬远与罕譬而喻——论魏晋论说文中的譬喻

收稿日期: 2013-5-20
  • 作者单位: 河北师范大学 文学院, 河北 石家庄 050024

Analogies in the argumentations in Wei and Jin dynasties

魏晋论说文常用喻词有譬、譬如、譬犹、何异等,不同喻词蕴含不同的语气和色彩,更多譬喻则无需喻词,本体和喻体之间仅靠句式的巧妙衔接。魏晋论说文中大量使用金、木、水、火、土为喻体,反映了譬喻由近及远、以小譬大的特点。譬喻能使论说文的语言更为洗练,在魏晋论说文中的反复运用使许多蕴涵丰富的成语固定下来。喻证的功能是有限的,存在着使用不当的风险,稍有不慎便可能被论敌抓住把柄,因此譬喻不能取代逻辑推理,而在使用譬喻时尤须注重严密性,“罕譬而喻”理应成为论说文作家的追求目标。

Analogies are frequently employed in the argumentations of Wei and Jin dynasties, while pragmatic coherence is realized only with syntactic structures. Metal, water, fire and earth-related phrases are used for exaggeration and magnification, and lots of them become set phrases. Yet, this paper discusses the limitations of the analogies, in particular, the risks of their abuses.

• [ 1 ]