推动河北省“两个环境”建设刍议

收稿日期: 2013-6-20
  • 作者单位: 河北师范大学继续教育与教师培训学院,河北 石家庄 050024

On construction of two favorable environments for development

着力改善发展环境、着力改善生态环境的“两个环境”建设思想的提出,既关系到人的全面发展、终身发展和居民生活幸福感提升的切身利益,也关系到城乡人文生态环境健康发展的命题;既涉及体制制度的建立健全与完善,也关系到建设优美城乡家园、增强区域文化软实力和吸附力的问题。综观各种有违“两个环境”发展的问题,无不与社会管理理念、优势资源分配、多元价值观和人文教育等因素密切相关。解决这些问题的关键,需要从人文环境的进一步优化方面做有益的实践尝试。

The idea of improvement of two favorable environments is decisive for human overall, lifelong development and their sense of happiness, and also for the healthy development of humanistic environment of urban and rural life. This paper discusses the problems and proposes that social management, resource allocation, dimensional values and the humane education should be enhanced as countermeasures.

• [ 1 ]