通方知类 承先启后--王国维金文古史研究综论

收稿日期: 2013-03-28
  • 作者单位: 河南科技大学人文学院, 河南洛阳 471003

Wang Guowei and his studies of ancient Chinese history

在近代学术史上,王国维有着极为重要的地位,无论是哲学、文学还是经史之学,都取得了卓著的成就。其论著不仅能继承前人既有成果,而尤能开拓新的学术区宇,在学术范式转移方面有着重要的推动作用。就金文古史研究而言,王氏虽未有专著面世,但其以突出的问题意识所作有类于专题性研究散见于相关论著中,若就此作系统的梳理,可见其承先启后的重要地位及对此后相关研究的深远影响。

Wang Guowei has a great stature in the modern Chinese academia,and makes great and unprecedented achievements in philosophy,literature and history.His way of researches is of significance. This article tries to review the achievements of Wang Guowei in ancient Chinese history using the bronze inscriptions.

• [ 1 ]