论认知美学的倒退——与李志宏教授商榷

收稿日期: 2014-2-12
  • 作者单位: 1. 华中师范大学 文学院, 湖北 武汉 430079;
    2. 华东政法大学 人文学院, 上海 201620

On the regression of the cognitive aesthetics

李志宏的认知美学打着“科学化美学”的旗号,实质上属于近代认识论美学的范畴。认识论美学存在有其必然性和历史价值,但是,如果固守认识论美学的唯一阵地,排斥其他的美学流派,拒斥“实践转向”和社会本体论美学,势必走向历史的倒退。认识论美学主要研究审美主体及其审美状态或者审美心境,却无法解决美的本质等根本问题,因此,认知美学在美的本质问题面前束手无策,只得采取“鸵鸟政策”,拒不承认美的本质问题,斥之为“伪命题”。人类的一切认识,只能来源于社会实践,离开了社会实践来单独谈论审美认知,就只能是缘木求鱼:单独从认识论角度探讨美学问题,势必走向纯意识和纯主观的领域,重蹈西方近代认识论美学的覆辙,在主客二元对立的形而上学方法论中不能自拔,倒退到康德主义的主观唯心主义的老路上去。

Li Zhihong claims that cognitive aesthetics is scientific. But it is just a modern epistemological aesthetics. Epistemological aesthetics possesses historical values, but it is regressive only to know the status of aesthetics, rejecting other schools including social ontological aesthetics. Epistemological aesthetics studies the subject and state of mind, but can not solve any fundamental problems in relation to essence of beauty. Therefore, cognitive aesthetics is at a loss when faced with the nature of beauty. Likewise, ostrich policy comes out, refusing to recognize the nature of beauty, describing it as a pseudo proposition.

• [ 1 ] 李志宏,刘洋.认识论和“主客二分”何错之有?——兼论实践存在论美学的倒退[J].文艺争鸣,2013(5).
  • [ 2 ] (美)西奥多·夏兹金,(美)卡琳·诺尔·塞蒂纳,(德)埃克·冯·萨维尼.当代理论的实践转向[M].柯文,石诚译,苏州:苏州大学出版社,2010.
  • [ 3 ] 毛泽东.毛泽东著作选读(上册)[M].北京:人民出版社,1986.
  • [ 4 ] 列宁.列宁全集(第五十五卷)[M].北京:人民出版社,1990.
  • [ 5 ] 张玉能.西方美学思潮[M].太原:山西教育出版社,2005.