诚信缺失的原因探析

收稿日期: 2005-8-13
  • 作者单位: 河北省委党校科技文化教研部, 河北石家庄 050061

An in-depth analysis of deficiency of credibility

诚信的缺失是由这样几方面原因造成的:一是社会历史和传统文化方面的原因;二是个人主观方面及领导干部道德失范的原因;三是社会诚信制度、机制方面的原因。总之,由于社会变革和文化变革造成的诚信道德传统的断裂,由于传统熟人社会的终结和市场经济条件下陌生人交往频率的大幅增高,由于市场经济领域中巨大的经济利益诱惑,由于社会道德示范权威和舆论权威的下降,由于对不诚信者的制裁力度不够,摆在我们面前的一个明显事实,就是仅靠社会个体自觉自愿的道德修养和内心的自我约束去普遍实行诚实守信是不可能实现的。

The deficiency of credibility results from several aspects: a.social history and traditions;b.individualistic ideology and leadership immorality;c.premature market economy;d.social system or mechanism of credibility.The paper furthers the analysis of each of the causes,and concludes that it is not enough to rely upon only individualist conscience to enhance the social credibility.