20世纪以前的《周礼》学述论

收稿日期: 2005-8-25
  • 作者单位: 湘潭大学历史文化学院, 湖南湘潭 411105

An overview of the studies on Rites of Zhou before 20th century

20世纪以前的《周礼》学研究在文字解诂、音义注疏、文献辨伪、有关名物制度的考证及对前人学术成果的总结、整理与评判等方面取得了较为显著的成就,诸多微观研究成果具有较高学术价值。由于理论视野狭窄,研究方法缺乏创新,该阶段的《周礼》学研究也存在一系列突出的问题。关于《周礼》一书的真伪、作者和著作时代等基本问题长期未得到很好的解决,不仅直接影响到相关问题的可信度,同时也使得该书的史料价值未能得到充分的发掘。同时,由于缺乏对该书主体思想等一系列问题作宏观的理论分析,制约着《周礼》学研究向纵深方向发展。

Remarkable studies had long been performed on Rites of Zhou before 20th century in etymological reinterpretation,phonetic notations,literary discrimination,proto reconstruction of archaic systems,and criticisms.Despite the achievements,further researches were hindered by the insufficient methodologies,and incomplete theoretic premises.Therefore,the date and authorship of the work remained unreconstructed.