文化播迁与山东境内大禹传说探析

收稿日期: 2007-6-25
  • 作者单位: 苏州大学社会学院, 江苏苏州 215123

Cultural dissemination and the legendary tale of Yu in Shandong

大禹是中国早期国家形成与文明起源过程中颇具关键性作用的重要人物。先秦秦汉文献中有关大禹史迹的记载,包含有若干可信的历史素材,同时也有大量后人增饰和附会的内容。今山东境内有关大禹的诸多传说和遗迹是夷夏文化交流过程中文化传播的结果。用文化传播理论对山东境内有关大禹的诸多传说和文化遗迹进行解释,不仅有较为可靠的历史文献记载作为支持,也可以在考古学方面寻找到若干重要的证据。

Yu is considered as a significant figure in the initial Chinese civilization and formation of a country.As it is recorded in the Pre-Qin literature,there are convincing events for later historians and writers.Consequently legendary stories spread about Yu in Shandong today.So the writer argues for a cultural approach combined with archeological devices to account for them.