饮鸩止渴:广告新闻化的媒介行为分析

收稿日期: 2009-11-20
  • 作者单位: 1. 南京理工大学人文与社会科学学院, 江苏南京 210000;
    2. 河北交通职业技术学院, 河北石家庄 050091

Journalism of advertisements as reckless media behavior

广告新闻化是我国近年来新闻界广泛存在、深受社会诟病的一种媒介腐败现象,新闻与广告在传播性质上的叠合性使之成为可能,但两者的区别远远大于它们的叠合与相似之处。作为一种传播现象,广告新闻化不仅在当代存在,过去也不鲜见;不独中国新闻界在所多有,在外国新闻界也屡见不鲜。广告新闻化或许能给广告主带来一时的利益,但其社会危害是深广而且久远的,在受害者群列中,广告业和新闻媒体自身亦概莫能外。治理广告新闻化现象,必须从完善立法、改善传媒内部管理机制、加强教育、合理利用媒介批评等几个方面入手。

Journalism of the advertisements is a trend deeply affected by social corruption in China,and they differ in nature in spite of certain intermedia similarities.Journalism of advertisements is seen globally through history,which may bring benefits for advertisers for the time being,but social harms in the long run.Countermeasures are discussed of legal rule,internal management,education,and public criticisms of media.