宋人自编集的文体分类编次意义——以欧、苏、周、陆别集为例

收稿日期: 2012-11-15
  • 作者单位: 中山大学中文系, 广东 广州 510275

A stylistic study of the collections by Song poets

以欧阳修、苏轼、周必大、陆游四家集为例,首先确定其自编过程、传统承续和内在关联。然后与唐代韩、柳集比较,分析其中的文体分类编次情况,从而发现一些承传与变化。宋集将行政公文单列为《内制集》《外制集》。从先赋后诗改为先诗后赋,反映赋、诗地位的变化。题跋大兴于宋,分类也从杂文类中分离出来单独编目。欧阳修《集古录跋尾》标志着跋文体在目录学意义上的独立。周必大《省斋文稿》首列“题跋”一目。陆游时代方大量使用《跋……》标题。宋四家集各种纪念文章的分类编目、标题名称、文章体例都趋于简明一致,韩集碑志文标题使用的许多别名不再出现。序、说、记、铭等文体更丰富更兴盛,皆单列目录。器物铭大兴于宋,名篇佳作迭出。

This paper discusses the inner relations between the collections by four Song poets or scholars, Ouyang Xiu, Su Shi, Zhou Bida and Lu You. Furthermore, it compares with the collections by Tang poets Han Yu and Liu Zongyuan. Song collections include poetry and proses, each with commemorative essays neatly compiled with a table of contents, title, and appendix. Different than the pseudonyms in Tang collections, forewords or prefaces become popular in Song collections.

• [ 1 ]