泰山、华山、衡山——杜甫的心态里程碑

收稿日期: 2012-10-8
  • 作者单位: 郑州成功财经学院文法系, 河南 巩义 451200

Mounts Tai, Hua and Heng as milestone for Du Fu

杜甫一生创作三首《望岳》诗,所望之岳依次为泰山、华山、衡山,通过描写三岳的不同形势和不同的观望感受,反映了杜甫生平三个阶段的不同心态:由青年时期的昂扬奋发,到中年时期的苦闷彷徨,终止于晚年的沉静精思,清晰勾勒出杜甫的心路历程。

Du Fu produces three poems in ode to the mountains of Tai, Huang and Heng, reflecting three different stages of his inner world, namely, ambitions of youth, high-spirit of the middle age and the hesitation of the old age.

• [ 1 ] 欧阳修。新唐书[M].北京:中华书局,1975.
  • [ 2 ] 浦起龙。读杜心解[M].北京:中华书局,1961.