对中国摇滚乐发展趋势的思考

收稿日期: 2009-5-12
  • 作者单位: 河北师范大学音乐学院, 河北石家庄 050091

On the development of Chinese rock-and-roll music

摇滚乐作为极具代表性的西方音乐文化在1980年代初登陆中国,曾对我国的音乐文化市场以及音乐文化的发展产生了很大的冲击力。但是,在短暂的火爆之后,摇滚乐市场开始冷淡,摇滚音乐发展似乎走向低谷,这不得不促使我们对中国摇滚乐的发展趋势进行思考:摇滚乐在西方的产生、发展历史已经充分说明,任何音乐活动只有具备本土化的基本属性,保持并发展本土文化的特殊个性,才能为本国观众所理解、接受。要使西方摇滚乐在中国健康发展,也必须遵循这一基本规律,对摇滚乐的形式和内容作中国化的改造,以强烈的中国特色占领中国市场,并参与国际文化交流和竞争。根据我国音乐文化发展的历史与现状,对摇滚乐作中国化改造的重点应该是:以音乐旋律的民歌化改造为整体导向,以歌词的中国文学化改造为思想内涵导向,以乐队的民族器乐化改造为外在形式导向。

As western rock-and-roll music lands in China in the 1980s,it gives great impacts.But soon afterwards,it slides into impasse.Any sort of music has its inherent properties which are observed only by those who are willing to accept.So the rock-and-roll may be accepted by Chinese audiences only when it is combined with Chinese specifics.The writer argues for folk opera reforms of the rock-and-roll to adapt to Chinese audiences.