顺直临时省议会弹劾都督张锡銮案始末

收稿日期: 2009-1-20
  • 作者单位: 河北师范大学历史文化学院, 河北石家庄 050091

On the impeachment of General Zhang Xiluan at the Shunzhi temporary meeting

1912年8月,顺直临时省议会议决,对都督张锡銮提出弹劾。弹劾的主要原因是张锡銮侵犯省议会的权限,以行政权代替立法权,独断专行。从弹劾的结果来看,袁世凯政府表面尊重议会的弹劾权,派员调查并将张锡銮调离,但是随后委派的新都督冯国璋仍为袁系之人。议会在与都督的权力争逐中,最终由于行政权力的高压以失败而告终。双方围绕弹劾案的较量,实际上是由集权向分权政制转型初期,立法机关与行政机关之间的政治博弈。不良的政治生态环境、行政权力的高压控制是新生的议会民主政治面临的主要困境。从弹劾张锡銮案可以透视出民国初年直隶政治生态的某些特点。

In August,1912,at Shunzhi temporary parliament a resolution is passed for the impeachment of General Zhang Xiluan.The main reason is Zhang violates the power of provincial parliament.Yuan Shikai agrees with the impeachment,but dispatches Zhang elsewhere.Moreover,the provincial parliament ends up in failure due to high pressure.This is the reflection of the conflicts at the early stage of Republic of China.