丁玲关于女性悲剧及其解放之路的思考

收稿日期: 2009-3-25
  • 作者单位: 海南师范大学学报编辑部, 海南海口 571158

Ding Ling on feminine tragedy and liberations

丁玲对妇女问题的关注和思考倾注了她一生的心力,她描摹千姿百态的女性生存本相,探求思考女性悲剧命运的根源。她认为女性的悲剧是时代社会的悲剧;是传统男权思想意识与性别观念的悲剧;是不合理的体制制度的悲剧;是女性自身尚未建构自我主体的悲剧。她进而思考女性的命运,寻求女性的解放道路。她认为要改变女性的悲剧命运必须改革社会,更新制度;必须投身社会实践,进行文化改造;必须建构女性自我主体,“强自己”。

Ding Ling devotes her life to feminine revelations by description of feminine delicacy,and tragic destiny,which is caused by the irrational and immature social ideology of male dominance or jingoism.She proposes social reforms with female participation to strengthen self and to change the destiny and pursue liberation.