拉动河北省农村消费的几点思考

收稿日期: 2010-1-20
  • 作者单位: 河北行政学院经济学教研部, 河北石家庄 050031

Reflections on rural consumptions of Hebei province

河北经济发展使农村居民收入增加,消费增加,农村居民生活得到了改善。但由于河北省农村居民收入总体水平较低、农村基本公共服务的供给不足和农村消费环境差等因素,农村居民的消费需求被抑制。因此应通过增加农村居民收入、完善农村基础设施和公共服务体系以及完善农村消费市场环境等,使河北省农村居民能够进一步增加收入、节约公共物品的开支,从而有更多的货币用于消费。

The economic development has brought about changes in living standards.Due to low incomes,short supply of rural public services and poor environment,the desire is suffocated for consumption.So the paper claims that rural incomes should be increased,rural infrastructure and public services improved,and a satisfactory consumption environment established.