不了情与普世情怀——论张爱玲小说的叙事情节及主题意蕴

收稿日期: 2012-05-20
  • 作者单位: 中国科普研究所, 北京 100081

Zhang Ailing and her complicated themes in fictional narratives

在中国现代文学中,张爱玲是一位充满魅力的作家,她的小说具有审美超越性,她的作品看似情节类型单一,然主题意蕴丰富,存在多义解读的可能性。婚恋情节是张爱玲小说题材关注的焦点,但她的小说不同于"新鸳鸯"派描写多愁善感、好事多磨的浪漫爱情,也不同于"为人生"派小说以婚恋为媒介重在表现社会矛盾,她的小说透过多样的婚恋关系,旨在揭示人物命运的素朴与苍凉的同时,也挖掘着人性本质的诸多方面,而对女性主体意识的独特阐释使她的小说富于民族亲和力。

Zhang Ailing is a charming novelist in modern Chinese literature for her aesthetics.Her works seem monotonous in plot,but full of new meanings and interpretations.Love affairs serve as her fictional focus,but she is neither dwelling upon the emotional romances,nor devoted to the worldliness.She is intended to depict humanity and solidarity through varied love affairs,simplicity and melancholy of the protagonists, in particular,the awareness of the feminism.

• [ 1 ] 张爱玲。自己的文章[A].张爱玲文集(散文)[M].海口:南海出版公司,2001.
  • [ 2 ] 张爱玲。谈音乐[A].张爱玲文集(散文)[M].海口:南海出版公司,2001.
  • [ 3 ] 夏志清。论张爱玲[A].中国现代小说史(第十五章)[M].香港:香港友谊出版社,1979.
  • [ 4 ] 张景兰。论张爱玲小说中的婚恋形态及其人生价值[J].西北师范大学学报,1999(6).
  • [ 5 ] 张爱玲。张爱玲文集(中篇小说)[M].海口:南海出版公司,2001.
  • [ 6 ] 张爱玲。谈女人[A].金宏达,于青。张爱玲文集(4)[M].合肥:安徽文艺出版社,1992.
  • [ 7 ] (法)西蒙·波娃。第二性---女人(中译本)[M].长沙:湖南文艺出版社,1986.