建国初期河北省的灾荒及其应对

收稿日期: 2010-5-14
  • 作者单位: 1.中共中央党校, 北京 100091;
    2.燕山大学艺术学院, 河北秦皇岛市 066000

The disaster relief in Hebei province in early days of new China

建国初期,河北省遭受了严重的自然灾害,灾情十分严重,广大灾区群众面临灾荒的威胁。河北省委、省政府积极应对,开展了生产自救、社会互济、国家救济、移民安置等方面的生产救灾工作,使几百万灾区群众顺利渡过灾荒,巩固了新生的人民政权,取得了巨大的成绩,也积累了许多成功的经验,对于今天的防灾救灾工作具有重要的指导意义。

In early days of new China,Hebei province suffers from severe natural disasters.Hebei committee and government take measures to remedy,and lead people to carry out disaster relief campaigns.The measures are self-help,mutual cooperations,state relief,and resettlement of migrants.Great achievements are made and experiences accumulated.