徘徊在神妖之间——论贾平凹小说的两性关系模式及女性形象变迁

收稿日期: 2010-11-30
  • 作者单位: 河北省社会科学院语言文学研究所, 河北石家庄 050051

Divinity and evel as sexual relations and feministic change in the novels of Jia Ping'ao

两性关系在贾平凹的小说创作中是一个不容忽视的层面,作家所持女性观的特点和变化趋向对于小说人物命运的设置及其叙事目的的实现起着至关重要的作用,从"一女二(多)男"模式到"一男二(多)女"模式,贾平凹笔下的女性形象也发生了从"神"到"兽"、"妖"的变化,在模式和形象的变化背后是其一以贯之的男性自我中心的观念、视角,新世纪以来,他的创作更加入了日益鲜明的城乡维度,将城乡关系这一中国现代化转型的显著标识纳入男女两性关系的叙事,使后者超越了单纯的两性关系,成为城/乡、现代/传统等对话的场所和发声的方式、渠道。

Sexual relations are embedded in the novels by Jia Ping'ao who maintains feministic narrations by models of one woman with two or more men,or one man with two or more women.Feministic images change from divinity to animal or evil to reflect the male egocentrism.In the new century he adds to his writings the urban-rural dimension as the social context for the narration of sexual relations.