马克思主义意识形态引领多样化社会思潮方法途径的多维思考

收稿日期: 2012-1-20
  • 作者单位: 1. 河北师范大学法政学院, 河北石家庄 050024;
    2.衡水学院政法系, 河北衡水 053000

Marxist ideology and the diversified social streams of thought

随着我国经济发展水平的迅速提高和对外开放不断深入和扩大,人们不同的利益需求导致了思想领域出现了各种各样的社会思潮。而社会思潮的多样性是多层次的,既有价值观念、社会心理的多样性,又有理论观点和传播手段的多样性,还有因此引发的思想运动和社会影响力的多样性,这就要求我们不但要不断探索和把握马克思主义意识形态引领多样化社会思潮的规律,又要不断优化和改进引领社会思潮的途径和具体方法。

Chinese economic development and increased reforms give rise to the diversified social streams of thought in relation to values,social psychological concepts,theories,means of media,ideological campaigns and social influences.This paper argues for the Marxist ideology as the guidance,and specific approaches.