论吴晗《金瓶梅》作者研究的贡献与失误

收稿日期: 2012-4-10
  • 作者单位: 1.河北医科大学 西山校区, 河北 石家庄 050200;
    2.河北师范大学 文学院, 河北 石家庄 050024

Wu Han and his studies of the author of The Golden Lotus

《金瓶梅》作者署名“兰陵笑笑生”,其真实身份为谁,学界众说纷纭,莫衷一是。其中王世贞为《金瓶梅》作者一说,流传甚广,影响较大。著名明史专家吴晗先生通过对历代笔记、野史中有关王世贞作《金瓶梅》的种种传说和附会进行全面系统梳理后彻底否定了《金瓶梅》为王世贞所作。但随着“金学”研究的深入和新材料的不断发现,我们重新审视吴晗的研究,认为他的结论既有值得肯定的地方,又有明显的失误,其否定王世贞作《金瓶梅》,无论从逻辑上还是从文献文本上看都是根本不能成立的,这是受当时条件所限,未能把握《金瓶梅》独特艺术导致的结果。

The pseudonym of Langling Xiaoxiaosheng as the author of The Golden Lotus is long questioned over its real identity. Wang Shizhen is extensively assumed as the real author, but this is turned over by Wu Han, a well-known scholar of Ming history. The writers of this paper argue that the assumption by Wu Han is sheer rootless. Details are discussed in literature and logic as their basis against Wu Han.