在审美自律性与社会功利性之外——论鲁迅的“立人”文艺观

收稿日期: 2012-3-18
  • 作者单位: 惠州学院 中文系, 广东 惠州 516007

Beyond aesthetic self-discipline and social utilitarianism---Lu Xun and the fostering of person

美国文艺学家M.H.艾布拉姆斯认为主要的艺术观念类型(包括文学观念类型)——模仿说、实用说、表现说、客观说是以对“文学四要素”——艺术家、作品、世界、欣赏者之间关系的不同切入点为划分标准的。以此理论作为观照,可以看到鲁迅与梁启超社会实用的文学观、王国维艺术审美的文学观之间明显的不同。鲁迅的文学观高扬“作家”这一文学活动的主体,突出“立人”的精神内核,他终其一生都没有因为外来思潮的变化而改变“以人为根本”的文学理想和创作坚持。

This paper attempts to study Lu Xun's literary concept of fostering of person under M.H. Abrams'theory of four elements in literature,and distinguish Liang Qichao's social utilitarianism and Wang Guowei's aesthetic self-discipline.The purpose is to provide a new understanding about Lu Xun's literary concept.