以数立言:庾信《周五声调曲》以文法、赋法为歌及其礼乐背景

收稿日期: 2012-9-3
  • 作者单位: 河北师范大学 文学院, 河北 石家庄 050024

Yu Xin and his regular five-syllable lines

庾信《周五声调曲》曲辞形成了以文法、赋法为歌的体式特点。这是其遵守曲辞创作中以数立言规则的结果。以数立言是以五行之数决定诗歌每句采用的字数,首先由谢庄在《宋明堂歌》的祭五帝歌辞中予以实践,并得到后人完善。庾信《周五声调曲》继承前代经验,通过以数立言实现诗体与音乐、政治、天道的统一,最终开创了诗歌新法,为后世以文为诗、以诗为词、以赋为词、以文为词等破体、借体手法遥开先河。这是礼乐影响文学的重要体现。

Yu Xin establishes the songs with regular five-syllable lines.The number of syllables is based on that of the five elements for the number of words in each line.This style is practiced by Xie Zhuang in his odes to the five emperors.Yu Xin combines politics,heavenliness and rituals with music in poetic styles.This signifies the ritual and musical influence upon literature.