“反学科”的文艺学知识生产之反思

收稿日期: 2019-03-25
  • 作者单位: 河北师范大学 文学院, 河北 石家庄 050024

Reflections on Literature and Art Production of Anti-discipline

陶东风先生致力的"反学科"的文艺学知识生产是其"反本质主义"策略的一个有机组成部分。从运思理路看,这种反学科实践是沿着两条路径展开的:一是由反思"学科专业化"到颠覆经典秩序,二是由反思"知识分子的专家化"到倡导知识分子的政治化。从研究视域看,陶先生所倚重的"文化研究"视域拘囿于"权利"一元论与泛政治意识形态,从这种视域出发固然可以揭示出"利益-权力"化了的学科体制的弊端所在,但是他在揭示学科利益化、权力化弊端的过程中,却不幸地认同了造成这种弊端的"利益-权力"机制,至于文艺学学科以及经典秩序得以确立的"良知-公意"机制则始终在他的视野之外。特别是当他以一元化了的"利益-权力"机制来谈论文学问题时,他实际上已把文学问题化约成单纯的社会政治问题了。

Tao Dongfeng assumes that the anti-disciplinary production of literary knowledge is a component of his anti-essentialism. This anti-disciplinary practice follows from reflecting on disciplinary specialization to subversion of classical order, and from reflecting on intellectual expertise to politicization of intellectuals. But unfortunately, from the perspective of research, Tao's cultural research is confined to the monism of rights and pan-political ideology. He views the interest-power but denying benefit-power of the discipline of literature and art.

• [ 1 ] 陶东风.跨学科文化研究对于文学理论的挑战[J].社会科学战线,2002(3).
  • [ 2 ] 陶东风.文学的知识生产与文学研究的机制创新[J].当代文坛,2007(3).
  • [ 3 ] [德]卡尔·雅斯贝尔斯.大哲学家[M].李雪涛主译.北京:社会科学文献出版社,2005.
  • [ 4 ] [德]黑格尔.美学(第一卷)[M].朱光潜译.北京:商务印书馆,1979.
  • [ 5 ] 叶朗.美学原理[M].北京:北京大学出版社,2009.
  • [ 6 ] 陶东风.日常生活的审美化与文化研究的兴起——兼论文艺学的学科反思[J].浙江社会科学,2002(1).