古典与现代之间——阿伦特共和主义自由观探析

收稿日期: 2018-10-10
  • 作者单位: 1. 太原理工大学 马克思主义学院, 山西 太原 030002;
    2. 北京师范大学 价值与文化研究中心, 北京 100875

Between classics and modernity: Arendt and her republican views on freedom

在阿伦特看来,与现代性相伴而生的自由主义造就了政治冷漠的市民。现代人需要以共和主义传统来复兴公民政治。作为当代共和主义最著名的阐释者,阿伦特继承和发展了希腊传统和亚里士多德的政治理论。她借鉴了古典共和主义积极公民观、实质性政治观、无主权观以及公民美德观的基本理念。与此同时,她摈弃了古典共和主义的前现代特征。阿伦特更加强调公民身份的自由特性、公民政治的理性参与、政治实践的商谈美德以及公民自治的社会组织。阿伦特对共和主义所作的创造性改造,在新的时代和智识条件下重振了共和主义的公民理想。

Arendt claims that liberalism which accompanies modernity creates politically apathetic citizens. A modern man needs a republican tradition to revive civic politics. As most famous interpreter of contemporary republicanism, Arendt inherits the Greek tradition and Aristotle's political theory. She draws on the basic ideas of the classical republicanism of active citizenship, substantive politics, non-sovereignty and civic virtue, while she rejects the pre-modern features of classical republicanism.

• [ 1 ] 许纪霖.公共性与公民观[M].南京:江苏人民出版社,2006.
  • [ 2 ] (美)阿兰·博耶等.公民共和主义[M].应奇,刘训练编.北京:东方出版社,2006.
  • [ 3 ] (意)马基雅维里.论李维罗马史[M].吕健忠译.北京:商务印书馆,2013.
  • [ 4 ] 许纪霖.公共性与公共知识分子[M].南京:江苏人民出版社,2003.
  • [ 5 ] (美)列奥·施特劳斯.自然权利与历史[M].彭刚译.北京:生活·读书·新知三联书店,2003.
  • [ 6 ] 刘小枫主编. 苏格拉底问题与现代性——施特劳斯讲演与论文集:卷二[M].彭磊,丁耘,等译. 北京:华夏出版社,2008.
  • [ 7 ] (德)阿克塞尔·霍耐特.为承认而斗争[M].胡继华译.上海:上海人民出版社,2005.