安新渔谚的知识传授及文化传承价值

收稿日期: 2018-03-20
  • 作者单位: 河北大学 文学院, 河北 保定 071002

The knowledge imparting and cultural heritage of Anxin proverbs about fishery

安新,因白洋淀而闻名。得天独厚的淀区自然条件,造就了安新县鲜明的渔业生产特色,淀区人将世世代代生产实践所积累起来的相关经验锤炼成了丰富的渔谚。通过渔业生产谚语的例举与解读,分析其所蕴含的知识,可以体会其所凝聚的语言智慧和文化习俗。

Anxin is famous for Baiyangdian lake, whose unique natural conditions have achieved fishery characteristics. Fishermen here have accumulated rich experiences in the process of long-term fishing, during which they create proverbs about fishery. Anxin proverbs about fishery are like pearls of the language. They reflect the considerable knowledge and wisdom of Anxin fishermen.

• [ 1 ] 安新县地方志编纂委员会.安新县志[M].北京:新华出版社,2005.
  • [ 2 ] 《淡水养鱼》编写组.淡水养鱼[M].沈阳:辽宁科学技术出版社,1983.
  • [ 3 ] 中国淡水养鱼经验总结委员会.中国淡水鱼类养殖学[M].北京:科学出版社,1961.
  • [ 4 ] 中国科学院动物研究所白洋淀工作站.白洋淀生物资源及其综合利用初步调查报告[M].北京:科学出版社,1958.