美学和历史观点的批评,抑或公转和自转的方法——与董学文先生商榷

收稿日期: 2017-07-20
  • 作者单位: 杭州师范大学 人文学院, 浙江 杭州 311121

A debate with Dong Xuewen of revolution or rotation in aesthetics and historical viewpoint

“美学和历史观点”的批评,既是马克思主义文艺批评的标准,也是批评方法。认为把其界定为批评方法是不确当的认识,包含着对“美学和历史观点”批评的诸多误解。所谓“公转”和“自转”的方法,是一种去观点和尺度的方法。它是建立在曲解马、恩、列的文艺评论基础上的一种方法。“美学和历史观点”的批评决非“公转”和“自转”的具体化。马克思主义的文艺批评体现着马克思辩证法对建立自由人联合体的理想和对资本现代性的批判精神,不能归结为“公转”和“自转”的辩证法。离开马克思辩证法的理想性和批判性,这决非马克思的辩证法。

While the criticism of aesthetics and historical viewpoint is considered as the criterion of Marxist criticism of literature and art, any misunderstanding of the methodology of criticism is woefully mistaken, including the hypothesis of revolution or rotation. It is a dis-viewpoint and dis-width, beside distortion of methods of Marx, Engels and Lenin over criticisms of literature and art. On the contrary, Marxist critical analysis is dialectical.

• [ 1 ] 董学文.马克思文艺批评方法的本质特征[J].华中师范大学学报(人文社会科学版),2013(4).
  • [ 2 ] 马克思恩格斯全集(第2卷)[M].北京:人民出版社,1957.
  • [ 3 ] 马克思恩格斯全集(第1卷)[M].北京:人民出版社,1995.
  • [ 4 ] 杨晦文学论集[M].北京:北京大学出版社,1985.
  • [ 5 ] 董学文.论文艺的"公转"和"自转"[J].中国高校社会科学,2014(2).
  • [ 6 ] 马克思恩格斯文集(第5卷)[M].北京:人民出版社,2009.