“自私”的德性与利他主义伦理

收稿日期: 2017-05-10
  • 作者单位: 河北师范大学 马克思主义学院, 河北 石家庄 050024

The virtue of selfishness and altruistic ethics

“自私”并非是无关善恶的中性概念,将“自私”等同于“私我”的做法,只能导致自我封闭式的死循环。任何对“自私”的正确理解和有效阐释,都必须置于“自我”反思和认知不断扩展的基础之上。“自我”与“他者”是不可分割的统一整体,因为“他者”乃是作为“自我”的参与者,亦即作为“自我”故事的一部分而介入“我”的生活世界的。因此,在正确理解“自我”与“他者”的辩证关系之后,就能合理地导出利他主义的伦理结论。

Selfishness does not readily mean good or evil. The treatment of selfish as egocentrism is nothing but self vicious cycle. Therefore, the writer argues that any proper and effective interpretation of the selfish should be based upon the cognition of selfishness. The egoism and otherness are two parts of an inseparable whole. And what is more, one can derive ethical conclusion of altruism.

• [ 1 ] (美)安·兰德.自私的德性[M].焦晓菊译.北京:华夏出版社,2007.
  • [ 2 ] (法)保罗·利科.作为一个他者的自身[M].佘碧平译.北京:商务印书馆,2013.
  • [ 3 ] (澳)露丝·阿比.查尔斯·泰勒[M].韩升译.上海:复旦大学出版社,2013.
  • [ 4 ] (加)查尔斯·泰勒.自我的根源——现代认同的形成[M].韩震等译.北京:译林出版社,2012.