日本教科书中的“军国美谈文学”研究

收稿日期: 2017-03-18
  • 作者单位: 外交学院 外语系, 北京 100037

Literary embellishment of militarism in Japanese coursebooks

日本教育中的军国主义问题一直是学术界关注的重点之一,此前亦不乏优秀成果问世,但对战前日本学校国定教科书中的“军国美谈文学”论述并不深入,对于其在战后乃至于今天的影响与现状,尚未有系统的阐述。通过分析日本“美谈文学”人物在现实世界中的生态真相,以及“美谈文学故事”的出笼背景与成形轨迹,从而揭示“军国美谈”的虚伪性和欺骗性。“军国美谈文学”作为宣扬军国主义思想的道具和载体,存在大量的捏造、篡改和虚构成分,如果我们能对这些所谓的“美谈”一一深入研究,揭示其真实面目,则可以为我们对此种“文学”样态甚至右翼思潮的沉渣泛起提供更多元、有力的批判明证。

Militarism in Japanese education has caused a dramatic controversy, even though Japanese literature used to be prosperous in the long past. However, the writer argues that the literary embellishment of militarism in Japanese textbooks that figures out life stories with forced narrative style is a sheer hypocrisy and trickery.