中国政治传统与国家治理的现代化

收稿日期: 2016-12-30
  • 作者单位: 中国政法大学 政治与公共管理学院, 北京 100088

Chinese political traditions and the modernized governance

判定国家治理现代化有五个维度,即组织的效率、理性化、能否促进社会主义核心价值观的实现、要考量社会组织的参与和贡献程度、国家治理过程中的投入产出比。实现中国国家治理现代化应逐步建构起以“分权”为导向的制度体系,构建职权边界清晰的有限政府,将建立职能科学、权责法宝、执法严明、公开公正、廉洁高效、守法诚信的法治政府作为立法和党建工作的重点,纳入人大、党委和政府的考核评估体系。

The five perspectives to judge the modernization of national governance refer to efficiency,rationality,adequacy to realize the core value,social participation and ratio of investment and production during the governance.This paper argues for the division of power,clarification of a government with limited functions and power,and construction of a legislative government with scientific functioning,responsibility and liability,strict enforcement,justice,clean and credibility.

• [ 1 ] 王浦劬.科学把握"国家治理"的含义.光明日报,2013-12-29.
  • [ 2 ] 何增科.理解国家治理及其现代化[J].马克思主义与现实,2014(1).
  • [ 3 ] 习近平.切实把思想统一到党的是八届三中全会精神上来.人民日报,2014-01-01.
  • [ 4 ] 习近平关于全面依法治国论述摘编[M].北京:中央文献出版社,2014.
  • [ 5 ] 秦晖.从大共同体本位到公民社会——传统中国社会及其现代演进的再认识.秦晖.问题与主义[M].长春,长春人民出版社,1999.