论多元共存及普世伦理

收稿日期: 2016-9-28
  • 作者单位: 清华大学 哲学系, 北京 100084

Pluralistic coexistence and universal ethics

对于解决当今文化多元的问题,可以用非学术视镜下回归本原和简单的求证来进行再审视,即多元共存、对话、互镜、渗透的本质都是自体的“适应”及这个“适应”的过程,即“调适”。这样就可以简化并提炼出复杂的学术话语中多元重叠和厚薄理论未触及的核心。一元的自体在多元的环境中动态发展,求得存在的基本原理就是“适应”。这与《中庸》的“中和”之道不谋而和,“中和”强调的是对多元问题的自然化、简单化解决。“调适”使得多元的一元化发展向度得以成立,但在仍由多元主导的当今世界却不能实现,只能作为理想而存在,同时具有倡导的合理性和实现的悲观性两方面特征。道德伦理之存在,以及学界所关注的对普世伦理的寻求,其实是多元向一元发展的预行而非现行,这是其本质,既决定了道德伦理存在的合理性,又决定了普世伦理实行的艰难性。

The writer of this paper argues that the non-academic or simplistic attesting may as well be a solution to the diversified cultural clashes.Namely,pluralistic coexistence,dialogue,co-reference and immersion proves a process of adaptation on basis of egocentric adaptation and mutual adjustment.This agrees,by coincidence,with the compromising in The Mean that stresses on naturalization and simplification as a means to deal with pluralistic issues.Ideal as mutual adjustment is,the pluralistic dominance is hardly practical or realizable.Hence,the universal ethics is paradoxically rational and tough.