论孔子“天下有道”的理想社会

收稿日期: 2016-10-10
  • 作者单位: 河北大学 政法学院, 河北 保定 071002

Confucius and his ideal society by rule of morals

春秋时期,礼崩乐坏,天下大乱。孔子希望通过复礼、行仁、克己,构建“天下有道”的理想社会,并毕生为实现这一理想社会而努力。“天下有道”思想,主张“礼乐征伐自天子出”“君君臣臣、父父子子”。这种主张,对古代社会中突出最高权威、强调秩序与规范等思想与实践,产生了深刻的影响。对当今构建有序社会也有一定的借鉴意义,但由“君君臣臣”而催化的百姓“臣民”心态,以及“礼乐征伐自天子出”导致的人治观念则不可取。

The Spring and Autumn Period sees the collapse of rituals accompanied with a social turmoil.Confucius attempts to reconstruct a moral society through self-restriction,etiquette and benevolence,claiming that rituals and warfare should be decided by the ruler,and that everyone should abide by the superior authority,social order and norms.This paper discusses both positive and negative viewpoints of his arguments.

• [ 1 ] 杨伯峻.论语译注(简体字本)[M].北京:中华书局,2006.
  • [ 2 ] (汉)司马迁.史记(第十册)[M].北京:中华书局,1959.
  • [ 3 ] (清)焦循.孟子正义(上)[M].沈文倬点校.北京:中华书局,1987.
  • [ 4 ] 王文锦.礼记译解(下)[M].北京:中华书局,2001.
  • [ 5 ] (清)王先慎.韩非子集解[M].钟哲点校.北京:中华书局,1998.
  • [ 6 ] 王维堤,唐书文.春秋公羊传译注[M].上海:上海古籍出版社,2004.
  • [ 7 ] (明)黄宗羲.明夷待访录[M].段志强译注.北京:中华书局,2011.