近代保定城的“神圣空间”

收稿日期: 2016-7-20
  • 作者单位: 河北省社会科学院 历史研究所, 河北 石家庄 050091

Sacred space in the contemporary Baoding city

近代以来,随着西方宗教的传入,保定城市的信仰格局发生了前所未有的变化。保定城市的传统信仰与外来西方宗教信仰之间相互冲突与融合,体现在这些信仰所代表的寺庙道观与教堂之间的博弈与重构之中,呈现出一种空间性的整合过程,而信仰背后所代表的官、民、夷等社会力量对近代保定城市的影响亦体现在其中。

With the influx of west religions, great changes take place in the beliefs in Baoding city, where the traditional beliefs and west religions both clash and compromise. This is mirrored in the churches and mosques which stand for differed social forces which exert varied influences upon the city.