马克思实践观视野下的“互联网+”

收稿日期: 2016-8-10
  • 作者单位: 华侨大学 马克思主义学院, 福建 厦门 361021

Internet+from the perspective of Marxist practice

“互联网+”作为互联网发展的新形式,已经不仅仅是一种技术,它成为了影响人们行为方式和改造世界的现实力量,在这个过程中“互联网+”表现出“连接一切”“开放生态”“跨界融合”“重塑结构”“创新驱动”“尊重人性”六大特征。运用马克思实践观解读这六个特征,可以准确地认识“互联网+”所蕴含的生产维度、革命维度、主体维度,并将其理解为互联网发展的新实践,这有利于“互联网+”全面健康的发展,为社会发展作出新的贡献。

What is known as internet+is a new development of the internet, which is not only a new technology, but also a new force that inevitably influences the human way of life and transforms the world. Internet+ features in connecting all, open ecology, cross-border integration, remodeling structure, innovative drive, and respecting for humanity. In the context of Marxist practices, the six characteristics imply the dimensions of internet+ as production, revolution and subject.

• [ 1 ] 马克思.1844年经济学哲学手稿[M].北京:人民出版社,2014.
  • [ 2 ] 许斗斗.马克思实践理论的革命性及其当代反思[J].东南学术,2014(6).
  • [ 3 ] 马克思恩格斯选集[M].北京:人民出版社,2012.
  • [ 4 ] (英)安德鲁·查德威克.互联网政治学:国家、公民与新传播技术[M].任孟山译.北京:华夏出版社,2010.
  • [ 5 ] (美)约书亚·梅罗维茨(Joshua Meyrowitz).消失的地域:电子媒介对社会行为的影响[M].肖志军译.北京:清华大学出版社,2002.
  • [ 6 ] 阿里研究院.互联网+未来时空无限[M].北京:人民出版社,2015.
  • [ 7 ] 马化腾,于扬.互联网+国家战略路线图[M].北京:中信出版社,2015.
  • [ 8 ] 洪银兴.论创新驱动经济发展战略[J].经济学家,2013(1).