《诗集传》“桧诗皆为郑作”说考析——兼及《桧风》的断代问题

收稿日期: 2016-03-31
  • 作者单位: 肇庆学院 文学院, 广东 肇庆 526061

An archaeological study of Odes of Kuai in On the Book of Songs

《桧风》皆为郑作之说的产生,颇令人困惑不解。此说的流传,是属于以讹传讹,还是苏辙原初真有此说而为朱熹引述,无法遽然断定。此说涉及到《桧风》的断代问题,为研究桧诗四篇的写作年代提供了新的思路和参考。但当前的研究仍不能确切地为《桧风》断代,此说仅可作为参考,实不可从。

Whereas many comments spread over the Odes of Kuai, the writer of this paper argues that most are groundless. As of the age of four Odes of Kuai, speculations are assumed for further proofing.