婚姻的位置——重读张辛欣的《我们这个年纪的梦》

收稿日期: 2015-06-19
  • 作者单位: 大连理工大学人文学院, 辽宁大连 116023

Identification of marriage in Dreams of Ours by Zhang Xinxin

张辛欣的小说《我们这个年纪的梦》在婚恋观念与社会转型方面存在着可以被不断重读的张力。这部小说前瞻性地表现了空间对于婚姻观念的塑形与改变,由内到外的空间焦虑甚至上升到一种形而上层面的生存悲剧感。小说没有用爱情来衡量婚姻,而是立足现实婚姻的真实处境,描写了虚幻的爱情白日梦如何在现实生活中投下沉重的阴影并最终破灭。小说引用了多篇童话,这些童话按照一定的逻辑顺序进行编排,并且与各个章节都存在着巧妙的呼应,鲜明的体现了女性的婚恋处境与女性性别成长主题。

Dreams of Ours by Zhang Xinxin inspires readers to associate with marriage and social transformations. The novel reshapes ideas of marriage mixed with anxieties that lead to a kind of metaphysical tragedy. Instead of measuring marriage by love, the novelist describes how unreal love fantasy in real life casts a heavy shadow on the real marriage. Fairy tales echo to the chapters, reflecting the female feelings about marriage and love as the main theme.

• [ 1 ] 汪民安.身体、空间与后现代性[M].南京:江苏人民出版社,2006.
  • [ 2 ] 戴锦华.涉渡之舟——新时期中国女性写作与女性文化[M].西安:陕西人民教育出版社,2002.