《荷马史诗》与《诗经》所反映的东西方早期社会制度与经济观念的比较

收稿日期: 2015-09-04
  • 作者单位: 复旦大学经济学院, 上海 200433

Homeric Epics and The Book of Songs and their social and economic influences

《荷马史诗》与《诗经》都反映东西方社会由原始社会向文明社会过渡时期的经济制度和经济观念的变化。对二者的比较研究,对于认识古希腊与先秦时期东西方社会经济发展的特点及其对后来东西方社会发展道路的不同有着重要的理论意义。

Homeric Epics and The Book of Songs both reflect the transition from primitive to the civilized society in relation to social and economic conceptions.Therefore, a comparative study of the classics is done to achieve interpretations of ancient Greece and pre-Qin China in the social and economic sectors.

• [ 1 ] 荷马.奥德赛[M].王焕生译.北京:人民文学出版社,1997.
  • [ 2 ] 荷马.伊利亚特[M].罗念生,王焕生译.北京:人民文学出版社,1997.
  • [ 3 ] 马克思恩格斯全集(第二十一卷)[M].北京:人民出版社,1965.
  • [ 4 ] 范文澜.中国通史简编(修订本第一编)[M].北京:人民出版社,1949.