“天人不二”:熊十力人生论刍议

收稿日期: 2014-4-20
  • 作者单位: 河北师范大学 文学院, 河北 石家庄 050024

A tentative study of Xiong Shili and his philosophy

熊十力自述其学术思想可分为三大部分:宇宙论、人生论和治化论。人生论是其学思中至为重要的一环:一方面是因为这是熊十力在新的时代背景下对传统儒学“为己之学”一维予以的新的阐释;另一方面则是因为在他对人生论的阐述中隐含着融合中西文化的衷曲。他试图用德性来统御知识,以完成其在儒学框架下中西文化融合的方案。然而在他关于“天人不二”的论说中,却常常出现逻辑的裂隙。

The academic contributions of Xiong Shili can be related to cosmic accounts, philosophy and way of ruling. His philosophy is a major supportive part for his learning of traditional Confucianism, and combining of Chinese and western cultures. He attempts to use virtue for knowledge. However, his assumptions on unification of heaven and man are not systematic.

• [ 1 ] 熊十力.新唯识论.熊十力全集(第三卷) [M].武汉:湖北教育出版社,2001.
  • [ 2 ] 熊十力.体用论·明心篇[M].上海:上海书店出版社,2009.
  • [ 3 ] 熊十力.十力语要.熊十力全集(第四卷)[M].武汉:湖北教育出版社,2001.
  • [ 4 ] 熊十力.原儒.熊十力全集(第六卷)[M].武汉:湖北教育出版社,2001.